Studiedag 23 maart 2024

Studiedag 23 maart 2024

Landbouw: duurzaam voedsel voor iedereen

Op zaterdag 23 maart 2024 van 10u30 tot 16u30 organiseert Aardewerk een studiedag in de lokalen (atelier 2) van de Thomas More hogeschool, campus Lucas Faydherbe, Zandpoortvest 16, 2800 Mechelen.

De studiedag draait rond het boek Regenesis – voedsel voor iedereen zonder de planeet te verslinden van George Monbiot (of de origineel Engelstalige versie Regenesis – Feeding the World without Devouring the Planet). Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om deel te nemen aan de studiedag. De inhoud wordt voorgesteld aan het begin van de studiedag en op Wikipedia, de vrije encyclopedie, vind je al een uitgebreide beschrijving van het boek.


In zijn boek analyseert George Monbiot de problemen veroorzaakt door het huidige landbouwsysteem. Hij zoekt oplossingen in agro-ecologie, in het gebruik van meerjarige gewassengraan en in precisiefermentatie. De toepassing van precisiefermentatie op grote schaal is duidelijk een ecomodernistische benadering. We willen de visies in het boek toetsen aan de theorie en praktijk van mensen die zich in voedselsoevereiniteit en agro-ecologie verdiepen. We hebben gekozen voor dit boek als basis van onze studiedag omdat het voor ons een aantal zaken scherp stelt die ons uitdagen om ze vanuit een kritische blik te analyseren.


Opgelet: wijziging sprekers!

Ullrich Melle (emeritus professor milieufilosofie KULeuven & Aardewerker) opent de studiedag met een overzicht van de inhoud van het boek.

Suzy Serneels (beleidsmedewerkster Recht op Voedsel bij Broederlijk delen) en Chris Steenwegen (Vlaams parlementslid & senator voor Groen) geven een korte reactie en gaan daarna in gesprek, gemodereerd door Ullrich.

Op de middag is er een broodjeslunch met vegan en vegetarische broodjes.

In de namiddag laten we de deelnemers in groepjes in gesprek gaan. Er is keuze tussen vier onderwerpen die in het boek aan bod komen. We doen dit twee maal gedurende 45 minuten zodat voor iedere deelnemer twee onderwerpen aan bod kunnen komen. We sluiten af met een plenair overzicht van wat in de groepen aan bod kwam.

We eindigen om 16u00 maar blijf gerust hangen om nog na te praten.

Overzicht van het programma

10u00 Onthaal met koffie en thee
10u30 Ullrich Melle overloopt de inhoud van Regenesis, Voedsel voor iedereen zonder de planeet te verslinden van George Monbiot
11u15 Suzy Serneels en Chris Steenwegen geven een korte reactie
11u45 Ullrich modereert aan de hand van voorbereide vragen een gesprek tussen Suzy en Chris
13u00 Broodjeslunch met vegan en vegetarische broodjes
14u00 De deelnemers kunnen een eerste maal kiezen tussen vier onderwerpen uit het boek
14u45 Een tweede keuzemogelijkheid voor de deelnemers
15u30 Kort plenair overzicht van de keuzegroepen
16u00 Einde maar mogelijkheid om nog even na te praten

Inschrijving

De basisprijs voor deelname is €30. Broodjeslunch en drank zijn hierin begrepen. Als de basisprijs voor jou te hoog ligt dan kan je kiezen om aan €20 deel te nemen. Als ook de prijs van €20 een belemmering vormt om deel te nemen, laat dat dan weten bij de inschrijving.