Green Evelien: geen groene hippie, maar hip groen! – Evelien Matthijssen

Green Evelien: geen groene hippie, maar hip groen! – Evelien Matthijssen

Groen, eco, milieu, energie besparen worden vaak geassocieerd met versobering. Onze eco-lifestyle is echter juist verrijkend. Want het bespaart geld, tijd, biedt een geweldige geestelijke uitdaging en geeft je een enorme energieboost!

Ik ben Green Evelien en woon samen met mijn vriend en onze twee kindjes in de Ardennen. Wij hebben een eco-lifestyle met een zeer laag energie- en waterverbruik, slechts 15% elektra en 8% water ten opzichte van een gemiddeld huishouden. Meer concreet, wij verbruiken 500 kWh/jaar en 9 liter/dag/persoon.

Daarnaast eten we biologisch, veganistisch en suikervrij en hebben we geen koelkast en diepvries. Tevens streven we zero-waste na en realiseren we dit door onder andere zelf tandpasta te maken en geen shampoo en zeep te gebruiken.

Hoe het begon….

Van kinds af aan ben ik bezig met het milieu en toen ik als Nederlandse naar België verhuisde moest ik mijn imago als zuinige Hollander natuurlijk waar maken en ben ik energie gaan besparen. Ik wilde deze ervaringen graag delen, zodat anderen ook op energie, geld én milieu kunnen besparen. Daarom heb ik de volgende website opgezet: www.BespaarEnergie.com

Voor een kijkje in onze wekelijkse eco-belevenissen is er mijn blog www.GreenEvelien.com

Laag energieverbruik

We realiseren ons lage energieverbruik door weinig elektrische apparatuur. Zoals geen diepvries en koelkast, tv en stereo, stofzuiger, draagbare telefoon en magnetron. Wel een wasmachine, omdat we wasbare luiers voor onze kindjes gebruiken. Dat is een afweging: nog lager elektriciteitsverbruik met wegwerpluiers of kiezen voor een kleinere totale ecologische impact met wasbare luiers.

 Het gaat me trouwens niet enkel om elektriciteitsreductie, maar ook om de herrie die apparaten produceren, de plaats die ze innemen, de aanschafkosten en om te laten zien dat je ook prima zonder kunt.

Ons lage waterverbruik behalen we door onze regenwaterput waar toilet en wasmachine op zijn aangesloten. Tevens douchen we niet, maar wassen we ons aan de wastafel.

Energie besparen beperkt zich niet enkel tot elektriciteit, water en gas, maar omvat ook voeding, kleding, vervoer en reizen, verzorging, tuin tot zelfs je computer en bankrekening. Op alle gebieden kan je (indirect) energie besparen.

Naast biologisch en veganistisch eten we enkel seizoensgroenten en fruit en kopen we niet in een supermarkt maar bij een plaatselijke biowinkel om de lokale gemeenschap te ondersteunen.

We dragen tweedehands kleding, reizen niet per vliegtuig, hebben een groene bankrekening en werken met opensource software.

Er zijn tegenwoordig vele natuurlijke verzorgingsproducten op de markt, maar het kan nog natuurlijker. Zo gebruiken wij geen shampoo en zeep en nee, we stinken niet hoor! Ik was mijn haren eens in de twee weken enkel met water en het glanst prachtig.

Zero-waste vind ik een grote uitdaging. We kopen veel voedingsmiddelen in grootverpakking, zoals rijst, couscous, pasta, granen, meel, muesli, noten en zaden, kikkererwten, linzen, bonen en gedroogde vruchten. Ook maken we zelf notenmelk en tahin. Uiteraard gebruiken we wasbare luiers voor onze kindjes en voor mezelf gebruik ik ook wasbaar maandverband.

Natuurlijk ouderschap

Omdat we zo bewust leven, hebben we niet veel geld nodig. We hoeven daardoor allebei slechts twee dagen in de week te werken en zijn dus vijf dagen per week thuis, het omgekeerde van een normale werkweek. Hierdoor is er altijd een ouder thuis bij onze twee kindjes. Die voeden we volgens “Natuurlijk Ouderschap” op. Dat betekent geen schema’s volgen, maar luisteren naar de behoeften van je kind. Als je kind huilt, niet laten wenen, maar hem of haar direct oppakken en troosten. Dat lijkt iets vanzelfsprekends, maar dat is het in de realiteit helaas niet. Nog beter is om te voorkomen dat een kind gaat huilen. Dat doen we door borstvoeding niet volgens een bepaald schema te geven, maar te voeden op verzoek. Ook zo lang mogelijk borstvoeding geven, want dit is zoveel meer dan alleen maar voeding. Onze kindjes zijn altijd in onze nabijheid en we vermijden gescheidenheid. We dragen onze kinderen tegen ons aan in een draagdoek in plaats van een kinderwagen. En we slapen samen met onze kindjes in één bed of in een co-sleeper naast ons bed.

Deze opvoedingsmethode komt in eerste instantie vaak over als intensief. Maar omdat kinderen hierdoor beter gehecht zijn aan hun ouders, hebben ze minder angst en onzekerheid en voelen ze zich veiliger en zelfverzekerder. Daardoor is de opvoeding veel minder zwaar en is er geen sprake meer van een opvoedingstaak, maar van een opvoedingsgenot!

Uniek

Er zijn tegenwoordig zoveel groene websites dat je door al dat groen het bos niet meer ziet. Waar onze levensstijl uniek in is, is dat ik alle aspecten van ecologisch leven combineer. Andere websites leggen zich vaak toe tot slechts één aspect zoals veganisme, laag elektriciteitsverbruik, consuminderen of zero-waste. Maar ik pas dat allemaal tegelijkertijd toe. Dat is soms wel moeilijk. Zo willen we vegan, bio, suikervrij én zero-waste eten. Maar dat gaat vaak niet altijd samen. Je moet dan een afweging maken welk principe de minst hoge prioriteit heeft en je dus ontziet.

Daarnaast zijn er weinig groene websites over gedragsverandering, de meeste gaan over milieutechnologische innovaties, want daar is meer geld mee te verdienen. Maar gedragsverandering is net zo belangrijk. Nu zie je vaak dat spaarlampen langer branden omdat ze toch zuinig zijn. Of dat daken vol zonnepanelen liggen en er dan elektriciteit verspild wordt omdat het toch groen en gratis is.

Het aanpassen van leefwijze is echter geen graag gehoorde boodschap. Daarom wil ik laten zien dat ecologisch leven helemaal niet minder, maar juist meer plezier geeft!

 Geen hippies

Als je ons ziet of binnen komt in ons huis, heb je niet door dat wij “eco” zijn. Ik vind dat belangrijk omdat je daarmee aan anderen laat zien dat bewust leven ook kan zonder er gelijk als hippie uit te zien. Zo bereikt onze boodschap veel meer mensen!

Uitdagend!

Het is niet mijn opzet dat lezers van mijn website net zo donkergroen gaan leven als wij. Ik wil enkel bewust maken dat het ook met minder kan en vooral dat groen leven heel uitdagend is. Daarnaast is het goed voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee!

Je kunt je laten inspireren tijdens de rondleidingen die ik verzorg en zo onze eco-lifestyle in de praktijk zien. Er is dan ook de mogelijkheid om te genieten van een bio-vegan maaltijd en eventueel te blijven slapen in onze B&B. Ook verzorg ik lezingen op locatie om anderen te enthousiasmeren.

Evelien Matthijssen

 Evelien Matthijssen studeerde Bos- en Natuurbeheer aan de Universiteit van Wageningen en vervolgens Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij heeft deel genomen aan een ethnobotanisch onderzoek naar geneeskrachtige planten in het Amazonewoud en heeft beroepservaring opgedaan in een biolandbouwbedrijf en bij VELT, Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren. Bij Aardewerk volgde zij de tweejarige opleiding ‘Ecologische Filosofie en Politiek’. Momenteel is zij actief bij de Werkgroep Milieu-Ethiek van de Landelijke Onderzoekschool Ethiek te Utrecht en werkt zij als deeltijdse lerares Wetenschappen in een middelbare school.