Zomerweek 2024

Zomerweek 2024

 

Allemaal zeggen ze hetzelfde, wij zeggen wat anders

      Terug of vooruit naar

socio-ecologische vrijheid

Eco-anarchistische oplossingen voor de beschavingscrisis

Van 11 tot 16 augustus 2024
Sint Paulus centrum te Wezemaal

Roger Jacobs – Ullrich Melle

De Zomerweek van Aardewerk is een combinatie van verdieping in een thema dat vooraf vastgelegd wordt en van vakantie in een aangename natuurlijke omgeving. Hieronder krijg je uitleg over het onderwerp van Zomerweek 2024.

De lijst van existentiële bedreigingen lijkt steeds langer te worden zodat de dreiging van een ineenstorting van onze moderne beschaving en zelfs van een volledig uitsterven van de mens reëel wordt. Er is een brede consensus dat er diepgaande veranderingen vereist zijn om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Het diepgroene denken en het activisme van de radicale ecologie ijvert in dit licht voor radicale economische en maatschappelijke veranderingen die veel verder gaan dan wat voorgesteld wordt met de op winststreven gestoelde groei-economie en de bestaande machtsverhoudingen in het achterhoofd.

Een van de stromingen van de radicale ecologie is het groene of eco-anarchisme. De inzet van het anarchisme is een omvattende vrijheid om zichzelf te zijn in een niet-hiërarchische samenleving die op gelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid is gebouwd. Kenmerkend voor het eco-anarchisme is de opvatting dat sociale en ecologische bevrijding van hiërarchische onderschikking en uitbuiting hand in hand moeten gaan.

Tijdens de Zomerweek van augustus 2024 verkennen we twee verschillende stromingen van het eco-anarchisme: de meer bekende sociale ecologie van Murray Bookchin en het minder bekende toekomst-primitivisme waarvan John Zerzan de voornaamste vertegenwoordiger is. Terwijl de sociale ecologie in de traditie staat van het moderne emancipatorische verlichtings- en vooruitgangsdenken stoelt het toekomst-primitivisme op een radicale beschavings- en vooruitgangskritiek die beschaving als dusdanig gelijkstelt met vervreemding van onze natuurgrond en onze natuurverbondenheid. We onderzoeken hoe beide visies ons begrip van de antropologische en historische wortels van de hedendaagse overlevingscrisis kunnen verdiepen en ons nadenken over een leefbare toekomst kunnen inspireren.

Omgeving en praktische informatie

Locatie

Voor degenen die graag binnen slapen, bieden we een comfortabele mix van slaapvertrekken aan:

  • 2-persoonskamers
  • 3-persoonskamers
  • 4-persoonskamers
  • Slaapzalen

Daarnaast hebben we voor de avontuurlijke zielen onder ons de mogelijkheid om je eigen tent mee te nemen en te kamperen op het prachtige terrein van het Sint Paulus centrum

Of je nu kiest voor een gezellige kamer, een gedeelde slaapzaal, of de frisse lucht van een kampeernacht, er is voor ieder wat wils.

Maaltijden

De heerlijke gezonde voeding tijdens de zomerweken is bijna legendarisch. Elke dag worden drie heerlijke macrobiotische, vegetarische maaltijden verzorgd, met de optie om voor veganistische gerechten te kiezen (met voedselallergieën kan rekening gehouden worden). Daarnaast is er zowel in de voor- als in de namiddag een koffiepauze met een lekker koekje voorzien. We moedigen iedereen aan om de keukenploeg te ondersteunen door af en toe een handje te helpen. Deze voedzame én smakelijke momenten zorgen ervoor dat je volop kunt genieten van alles wat de Zomerweek te bieden heeft, terwijl je lichaam en geest de energie krijgen die ze nodig hebben.

Kinderopvang

Kinderen horen bij de zomerweek. Terwijl ouders zich verdiepen in de sessies, kunnen hun kinderen genieten van stimulerende en educatieve activiteiten in de natuurlijke omgeving. We streven ernaar om een omgeving te creëren waarin zowel ouders als kinderen zich welkom en ondersteund voelen, zodat iedereen kan profiteren van deze waardevolle ervaring.

Formule

In de voormiddagen dompelen we ons onder in boeiende lezingen, gevolgd door levendige discussies en uitwisselingen van gedachten. De namiddagen zijn vrij om te genieten van vrije tijd en zelfontdekking.     ’s Avonds staat er een lichter groepsprogramma op het menu, perfect om te ontspannen en te genieten van elkaars gezelschap. We verwelkomen je graag aan onze open bar! Ontdek een scala aan verfrissende drankjes, zowel alcoholisch als niet-alcoholisch, allemaal beschikbaar tegen zeer vriendelijke prijzen.

Laat je inspireren door de dynamische flow van onze Zomerweek, waar elke dag een nieuwe kans biedt om te groeien, te leren en verbinding te maken met anderen!

Sprekers

Roger Jacobs, leerkracht Open School en publicist sociale ecologie / kritische sociale filosofie

Ullrich Melle, emeritus professor milieufilosofie KULeuven, Aardewerker

Wanneer?

Aanvang: zondag 11 augustus 2024, vanaf 12u

Einde: vrijdag 16 augustus 2024, 16u 

Deelnameprijs?

Volwassenen € 480
Studenten € 330
Kinderen van 12 tot 18 jaar € 205
Kinderen van 2 tot 12 jaar € 155
Kinderen onder de 2 jaar € 80
Werkgeversprijs € 700

Hierin zijn begrepen de lezingen, het logement en alle maaltijden inclusief drank. 

Aardewerk huldigt het standpunt dat de prijs geen belemmering mag zijn voor deelname. Voor kleine inkomens zoeken we samen een oplossing. Geef ons in dat geval een seintje (0485/965644 of info@aardewerk.be).

Inschrijving?

Gebruik liefst het inschrijvingsformulier hieronder.  Inschrijven via mail kan ook: mail naar info@aardewerk.be met onderwerp “Inschrijving zomerweek 2024” en vermelding van de nodige gegevens.

Inschrijvingsformulier voor de Zomerweek 2024 (11- 16 augustus 2024 in het Sint Pauluscentrum te Wezemaal).

Het zomerweek-coördinatieteam

Informatie over vorige Zomerweken vind je in ons archief