Het heeft goed opgebracht

Het heeft goed opgebracht

Financiële rubriek

Het is een weekendavond, ik haast mij naar Leuven. Er zijn werken aan de middenberm, die over enkele kilometers is afgesloten, tussen Lubbeek en Linden. Aan de voet van de Pellenberg val ik van m’n fiets. “Fietsers afstappen” schreeuwen fel oranje borden me om de paar honderd meter toe. Over de berg, voorbij de afdaling, tot een eind in Linden, ruim twee kilometer met fluo-borden. Denken ze nu echt dat ik naast m’n fiets ga lopen, mezelf dubbel zo breed maken en er vijf-zes keer langer over doen? Dan nog liever naast m’n schoenen: “Automobilisten uitstappen”. Zie je ‘t al gebeuren?

Middernacht voorbij, ik keer weer. Het nachtelijk uitgaansverbod geldt. Ik beschik over een vergunning. Komende van Leuven, richting Diest, hetzelfde verhaal: “Fietsers afstappen”. Ik volg het bevel, stap gedwee af … en draai het eerste bord 180° om. Ook bij het tweede stap ik af, bij het derde ook… Op de Pellenberg komt een flikkenbusje me tegemoet. Ik laat het oranje bord dat ik dan net passeer ongemoeid en fiets argeloos verder. Ze vertragen. Stoppen niet, ‘kere ni were’. Al de volgende borden, nog een stuk of vier-vijf, draai ik weer helemaal om. Nè!

Half van de week moet ik terug naar Leuven. Ik tuimel bijna van m’n fiets. Ik draaide de borden richting Diest om. De borden richting Leuven zijn nu ook 180° omgedraaid! Fietsers weten waarom. Enkele dagen later koers ik weer naar Leuven. Alweer van m’n fiets gebliksemd. De snelheidsborden van 50 zijn overplakt en vervangen door max 30! Een nieuwe Zone 30 is geboren! Wie dat voor mekaar kreeg, ‘t is mij een raadsel.
Zone 30 invoeren? Kinderspel, toch? Probeer jij het ook eens in je straat?

Een week later is de situatie gemengd. 30 en 50 staan rommelig door mekaar en nog een week later wordt alles weer opgetrokken tot 50. Gisteren was het weer afgewisseld! Blijkbaar verandert het elke keer naar gelang waar ze werken uitvoeren. Maar de borden “Fietsers afstappen” blijven met hun rug naar de fietsers gekeerd bij wijze van verzet. Werd de signalisatieverantwoordelijke aangestoken of is die in de war?!
Het heeft alleszins goed opgebracht.

Hans, een Aardewerker

Eén gedachte over “ Het heeft goed opgebracht

  1. hei Hans!
    aanstekelijk met die borden…ik durf dat (nog) niet en nochtans zijn dat de kleine daden van verzet die mogelijk zijn… ik voel me geïnspireerd..
    Ik negeer ze en rij dan toch rustig verder…is iets luier en ook efficiënt, maar gewoon voor mezelf. De borden omdraaien is iets sociaal actiever .
    Idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *