Actieve Hoop en kleine veranderingen

Actieve Hoop en kleine veranderingen

De Landgenoten willen een antwoord bieden op de problematiek van de stijgende grondprijzen in de landbouw.

Barones Geneviève de Crombrugghe (77) uit het Brusselse heeft acht hectare landbouwgrond geschonken aan De Landgenoten, een stichting die akkers laat bewerken door bioboeren. Zo kunnen de twee landbouwers die vandaag al de grond bewerken, voor de rest van hun loopbaan aan biologische landbouw doen in Ichtegem.

 

Leen Laenens van De Landgenoten geeft uitleg bij een zinvol en vreugdevol initiatief:

Aan Aardewerkers moet ik niet vertellen hoe ver we van de commons verwijderd waren zowel in de realiteit als in ons denken. Ik schrijf bewust ”waren” omdat ik na zo’n 50 jaar volwassen bewust leven vandaag in een kentering geloof. Niet naïef maar wel met de ingesteldheid van actief te blijven hopen. Verbindend met de boeren die geloven in een toekomstgerichte landbouw, niet alleen geloven maar het alle dagen waar maken. Niet naïef want de vrije markt heeft ook de landbouwgronden in haar greep, vooral dan speculatie op de (prijs van) gronden. Ongeoorloofd want voedsel is een mensenrecht en geen gezond voedsel zonder gezonde bodems. Als één van de medeoprichters en bestuurders van de Landgenoten proberen we dag in dag uit met hard werken deze realiteit met de idealen van ons (bio)grondenfonds te verzoenen. Vergt dit toegevingen? Ongetwijfeld, we kunnen ons niet buiten het systeem plaatsen maar hoe prachtig is het als je dan een integere dame als Geneviève tegenkomt. Zij doet het! Laat ons haar droom mee waar maken.

 Neem 4 minuten de tijd om haar getuigenis te horen. Ik word daar warm van, hopelijk jullie ook:  Getuigenis Geneviève op YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *