Eerbetoon aan Rom De Cock

Eerbetoon aan Rom De Cock

Rom De Cock, een persoon die ons allen lief was op vele zomerweken van Aardewerk, is op 23 augustus vredig ingeslapen. Hij heeft voor ons iets opgeschreven:

Dat wil ik u graag op het hart drukken. Leven en dood zijn belangrijke dingen. Snel vergaan alle zaken. Wees waakzaam, nimmer onoplettend. Steeds aandachtig.”

Rom was de boeddhistische ziel in onze groep. Zijn stem deed er toe, het was een zuivere klank, nooit luid, nooit haastig. Hij had niet veel tijd om te filosoferen, want hij deed vanalles.

Hij en Katrien gaven Shiatsu-behandelingen. Het was heerlijk zich uit te strekken, de ogen te sluiten om spanning, disharmonie weg te laten vloeien.

Met hem gaan wandelen was een verrijking, hij kende zowat alle planten en waar ze goed voor waren. Hij maakte thee, niet altijd even lekker, maar weldadig. Van groene vingers gesproken: zijn kleine tuin puilde uit van de planten tot aan het dak van het huis. Ook voor deze Zomerweek bracht Katriens dochter Tine bakken vol met groenten mee uit Rom zijn tuin.

Sinds enkele jaren kwam hij niet meer naar de Zomerweek, hij ging naar het boeddhistische Instituut Yeunten Ling, dicht bij Huy. Iedereen kan er naartoe gaan, eten, slapen, ceremonies meemaken, mediteren, zingen, naar Lama’s luisteren. Er was daar veel achter de schermen te doen en Rom verzorgde de tuin en deed mee. Daar werd op 11 oktober een boeddhistische dienst voor hem gehouden.

De laatste jaren kwam ik hem nog wel eens tegen op een betoging Hart Boven Hard of een vredesmanifestatie of in een station toen hij op weg was naar Huy.

Als je zijn levensweg bekijkt, werkte hij eerst als installateur van buizen en grote stallen. Als hij later de weg was opgegaan van Oosterse praktijken, kon hij absoluut niet door zijn knieën zitten. Maar hij wilde het en hij zette door, dag na dag een beetje, tot het lukte.

Ik heb zeer veel van Rom geleerd en ik ben hem zeer dankbaar.

 

Gyde Knebusch is actief in de draaischijf van Aardewerk.

3 gedachten over “Eerbetoon aan Rom De Cock

  1. Dank jewel Gyde en iedereen die Rom nabij was en in wiens naam je zeker ook spreekt. Mooi getypeerd! Ik heb nog gedachteniskaartjes voor wie wil.
    Katrien Smeets lieve groeten

  2. Mijn oprechte, innige deelneming. Ik heb heel mooie en vooral diepe herinneringen aan mijn ontmoetingen met Rom en Katrien. Veel sterkte toegewenst. Peter Tom Jones

  3. Dank je wel Gyde voor deze mooie woorden over Rom. Ik heb hem nooit gekend maar voelde dat er een sterke betrokkenheid was op zijn leven en sterven tijdens de afgelopen zomerweek.
    Ben dankbaar om dit te hebben mogen ervaren.
    Tris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *