Wereld Oceanen dag op 8 juni

Wereld Oceanen dag op 8 juni

Op 8 juni is het ieder jaar ‘Wereld Oceanen Dag’ (World Oceans Day). Ingesteld door de VN naar aanleiding van het Klimaatverdrag dat werd afgesloten en ondertekend tijdens de “Top van de Aarde” (Earth Summit) in 1992 in Rio de Janeiro.
De Wereld Oceanen dag is een symbolische dag om de longen van onze planeet te eren. Oceanen zijn belangrijk voor de voedselzekerheid en gezondheid, het voortbestaan van alle leven en de veerkracht van het klimaat die van cruciaal belang zijn voor de biosfeer. De ‘Wereldoceanendag’ is uitgeroepen om in de internationale gemeenschap hier aandacht voor te vragen. Ondanks de verdere roofbouw van de zeeën, stijgt de bekommernis en het besef dat verandering noodzakelijk is. Onder hen heel wat hedendaagse beeldende kunstenaars. Hun kunstwerken zijn krachtige visualisaties die een eerbetoon zijn aan de oceaan , maar ook de verwoestende effecten van de menselijke impact laten zien.

Vorig jaar, ter gelegenheid van de “ oceaan-wereld-dag” bundelden een zestal artiesten hun krachten. Onder hen de Portugese Vanessa Barragão die met textiel werkt, en het materiaal staat symbool voor de enorme schaal waarop de textielindustrie de oceaan vervuilt. De Franse Aude Bourgine maakt koraalsculpturen in stolpen die de kwetsbaarheid van het mariene plantenleven benadrukt. De Australische Courtney Mattison (foto boven) werkt eveneens met keramische sculpturen. In een doorlopende serie ‘Our Changing Seas’ onderzoekt ze enerzijds de diversiteit van koraalriffen, maar anderzijds het uitsterven van deze eens zo levendige ecosystemen.

Wie meer wil weten en hun werk wil zien

6 Artists Who Use Their Art to Promote Ocean Conservation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *