Voor u gestreamd: documentaires voor Aardewerkers

Voor u gestreamd: documentaires voor Aardewerkers

Een van de grootste Netflix-hits van 2021 tot dusver is de documentaire Seaspiracy, het vervolg op het veelbesproken Cowspiracy. Waar Cowspiracy wilde onthullen hoe schadelijk de industriële landbouw is, richt Seaspiracy de blik op zee en de gevolgen van de industriële visserij. Of de documentaire vanuit wetenschappelijk oogpunt volledig gegrond is, laten we in het midden, maar Seaspiracy heeft zeker zijn doel bereikt en heeft voor uitgebreide discussie gezorgd. Omdat deze documentaire al voldoende bekend is, geven we hier suggesties voor vijf andere documentaires, minder besproken, maar onmiskenbaar de moeite waard. Voldoende kijkgenot voor een regenachtige vakantiedag en boeiend discussiemateriaal.

 

Anthropocene: The Human Epoch

Platform: Amazon Prime
Première: september 2018
Speelduur: 87 minuten
Regie: Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky
Trailer: www.youtube.com/watch?v=puE32LuxPz4

Waar gaat het over?

Een cinematografische meditatie over hoe ingrijpend de mens de planeet heeft veranderd. De docu volgt het onderzoek van een internationale groep wetenschappers, de Anthropocene Working Group. Na bijna 10 jaar onderzoek stellen ze dat het holoceen halverwege de twintigste eeuw heeft plaats gemaakt voor het antropoceen, als gevolg van ingrijpende veranderingen door de mens. Het is het derde deel van de trilogie waar eerder Watermark (2013) en Manufactered Landscapes (2006) deel van uitmaakten.

 

Into the Inferno

Platform: Netflix
Première: 3 September 2016
Speelduur: 104 minuten
Regie: Werner Herzog
Trailer: www.youtube.com/watch?v=YoSmPkWmG4k

Waar gaat het over?

Werner Herzog en vulkanoloog Clive Oppenheimer brengen de geologische en culturele impact van vulkanen in beeld. Ze bezoeken daarbij vulkanen in Indonesië, Ethiopië, IJsland en Noord-Korea. Een mijmering over de nietigheid van de mens in vergelijking met de vernietigende kracht van de natuur is daarbij nooit veraf.

 

Down to Earth

Platform: Picl (te koop voor €4,99), Youtube (gratis)
Première: 14 november 2015
Speelduur: 91 minuten
Regie: Rolf Winters, Renata Heinen
Trailer: www.youtube.com/watch?v=AMgUWg0UfGY

Waar gaat het over?
Om meer grip op het leven te krijgen en zich een tijdje te distantiëren van de kapitalistische wereld, besluiten Renata Heinen en haar partner Rolf Winters in 2010 met hun drie kinderen naar een indianenstam in Noord-Amerika te verhuizen. Dit blijkt slechts het begin van een veel grotere reis over de hele wereld.

 

Homo Botanicus

Platform: Vimeo
Première: 2018
Speelduur: 87 minuten
Regie: Guillermo Quintero
Trailer: https://vimeo.com/184039372

Waar gaat het over?

Guillermo Quintero verkent de romantische wereld van een eeuwenoude discipline: de plantkunde. We maken kennis met Julio Betancur, een vooraanstaande botanicus, die meer dan 27 jaar van zijn leven heeft gewijd aan het bestuderen, verzamelen en beschermen van de vele soorten planten die hij in Colombia heeft gevonden. Zijn protegé is Christian Castro, die de professor bewondert en zijn liefde voor plantkunde deelt. Leraar en leerling trekken samen de Amazone in, op zoek naar nieuwe planten voor Julio’s enorme collectie van meer dan 19.000 exemplaren.

 

Rebuilding Paradise

Platform: Apple TV
Première: 24 januari 2020
Speelduur: 95 minuten
Regie: Ron Howard
Trailer: www.youtube.com/watch?v=RNzqZS41fB4

Waar gaat het over?

Paradise, een Californische stad aan de rand van Sierra Nevada, werd op 8 november 2018 geteisterd door verwoestende bosbranden. Deze documentaire toont hoe het vuur tekeer ging en hoe de inwoners aldaar een tijd later proberen de stad herop te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *