IN MEMORIAM – Marius De Geus

IN MEMORIAM – Marius De Geus

Voor Marius

Met grote ontsteltenis en droefheid vernamen we afgelopen week het voor ons onverwachte overlijden van Marius de Geus. We waren op de hoogte van de ernstige ziekte van zijn vrouw, maar het heengaan van Marius kwam als een donderslag voor Aardewerk.

We kennen Marius al lange jaren als een geliefde vaste spreker binnen Aardewerk, zowel op studiedagen als binnen onze opleiding. Marius werkte tot voor een jaar of twee geleden als universitair docent en onderzoeker in de politieke filosofie aan de Universiteit van Leiden. Hij hield zich vooral bezig met duurzame economie en ‘groene’ politieke theorieën. Al sinds begin jaren negentig deed hij als politiek filosoof onderzoek naar ‘duurzaamheidsvraagstukken’. Bovendien geldt hij als een van de ideologen van het groene gedachtengoed. Tot 2005 was hij lid van GroenLinks in Nederland. Maar ook in Vlaanderen was hij een graag geziene spreker.  We herinneren ons onze overvolle en inspirerende studiedag in 2009 over vrijwillige eenvoud, een studiedag samen met Ton Lemaire en Janine Schreurs. En hoe we ’s avonds met het hele clubje gezellig zijn gaan eten in Leuven.

Binnen Aardewerk verzorgde Marius vele jaren lang ook binnen de opleiding ‘Ecologische Filosofie en Politiek’ lezingen rond het thema ‘vrijwillige eenvoud’. Hij maakte ons vertrouwd met het gedachtengoed van Ivan Illich over ecologie en een conviviale samenleving, met het pleidooi van Ernst Schumacher over kleinschaligheid en verduurzaming, met de noodzaak van een verandering van ons consumptiegedrag.

Marius was iemand, die niet alleen theoretisch zeer onderlegd was in deze thema’s en de filosofische onderbouwing ervan, maar ook op zo’n mooie manier uitstraalde wat hij vertelde, en een zeer bewust en eenvoudig leven leidde. Hij was de verpersoonlijking van zijn stelling dat een eenvoudiger leven leidt tot een gelukkiger leven 

‘Het leven mag niet leuk zijn?’, vroeg een journalist hem ooit naar aanleiding van zijn pleidooi voor vrijwillige eenvoud.
Mijn leven is bijzonder leuk, antwoordde Marius, dat meen ik echt. Ik werk bijvoorbeeld bewust maar 0,7. Toevallig koester ik mijn gezinsleven en vind ik het belangrijk om een bepaalde vrijheid te behouden. Ik heb ook gemerkt dat werkelijk milieuvriendelijk leven tijd kost. Ik stap niet in een auto om vier afspraken achter elkaar af te werken. Ik stap gewoon in de trein en dan heb ik die dag één afspraak. Ik ben daar blij mee, ik voel me er goed bij, ik heb geen enkele last van stress. Ik ben een groot voorstander van slow living.”  Marius was een zeer gewaardeerde, dwarse, anarchistische denker, maar ook een uitermate open, blijmoedige, lieve man.  

Lieve Marius, we missen je 

Voor Aardewerk, Jeanneke van de Ven

Wie is Marius de Geus?
Docent Politieke Filosofie aan de Universiteit van Leiden.
Hij publiceerde onder meer ‘Politiek, milieu en vrijheid’ (1993), ‘Ecologische utopieën’ (1996), ‘De bevrijding van het landschap’ (met Thomas van Slobbe, 2001), ‘The End of Over-consumption’ (2003) en Filosofie van de Eenvoud (2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *