In memorian: Luc Versteylen

In memorian: Luc Versteylen

De eerste Zomerweken van Aardewerk gingen door in de brouwerij van Viersel, opgericht door Luc Versteylen.
Luc is op 10 februari – 93 jaar oud – °11 sept 1927 – gestorven aan Corona. Hij kreeg helaas niet de begrafenis zoals hij ze in ‘Eens zullen we weer’ beschrijft.
Luc had grote invloed op de groene beweging in Vlaanderen, maar was minstens ook inspirerend voor het onderwijs met stilte, samenhorigheid en soberheid ook in het verkeer, op het werk en in het huishouden. De tijdsgeest is echter snel geëvolueerd waardoor zijn steyl en overtuiging een gepasseerd station lijken voor de huidige generatie, maar het kan verkeren. Zijn ideeën over en z’n experimenten met lichaamsbeleving worden vandaag in en ander daglicht geplaatst, mede door de commercialisering van al het menselijk naakt. Hij inspireerde niet alleen in woorden, hij zette ze ook om in de praktijk in de oude brouwerij, iets wat hoogst uitzonderlijk is. Als jonge varkensboer, was hij halfweg de jaren zeventig en de jaren tachtig, mijn geestelijke vader. Mijn waardering is niet afgenomen, wel meer genuanceerd. Luc was niet altijd gemakkelijk in de omgang. Dat hoeft zijn erfenis er niet minder waardevol op te maken. ‘Eens zullen wij weer’ is Luc ten voeten uit. En wie weet?

Eén gedachte over “ In memorian: Luc Versteylen

  1. Ik heb veel respect voor Luc Versteylen. De man die visie had en die, via AGALEV (Anders GAan LEVen) de basis legde voor de groene beweging in Vlaanderen. Ik vind dat de pers te weinig aandacht besteedde aan deze, zeg maar, historische figuur. Spijtig dat GROEN zijn monumenten zo weinig respecteert (Quid Bart Staes ?).
    met vriendelijke – groene – groeten,
    Guido PEETERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *