Redactioneel voorwoord – Nieuwsbrief Zomer 2017

Redactioneel voorwoord – Nieuwsbrief Zomer 2017

Beste lezeres, lezer,

Na een paar tussenstops in Chassepierre was het voor Aardewerk weer thuiskomen in het molenhuis in Bérismenil voor de zomerweek Over ggo-patatten, landbouwwetenschap en politiek. Een uitgebreid verslag kan je in de eerstkomende nieuwsbrief terugvinden. Nog even geduld dus. In deze brief is wel de tekst van een optreden tijdens de bonte avond terug te vinden, die op ludieke wijze de complexiteit van het thema weergeeft en onder woorden brengt dat het niet gemakkelijk is om groen te zijn.

Ullrich Melles verkenning van de plantenwereld leert ons dat planten heel wat minder stil, onbeweeglijk en onverschillig zijn dan tot hiertoe werd aangenomen. Een volledig nieuwe en florerende wereld gaat voor ons open in deze filosofisch-ethische ontdekkingstocht.

Michael McCarthy steekt de loftrompet voor George Perkins Marsh, de eerste man die blootlegde hoe Genesis’ rechtvaardiging onze planeet cumulatief meer en meer ‘verbouwde’ en die bijgevolg opkwam voor natuurbehoud.

In een gevat kortverhaal onthult Wouter Deprez de manco’s van ons bancaire systeem en beschrijft een ‘bank run’, oftewel wat er gebeurt wanneer een heleboel mensen tegelijkertijd al hun geld afhalen bij de bank. In tegenstelling tot wat de titel Vast doet vermoeden, zal blijken dat we helemaal niet vast hoeven te zitten. We zitten (samen met ons geld) maar zo vast als we zelf kiezen of geloven.

Ook de hoopvolle campagne van Klimaatcoalitie toont dat we wel degelijk kunnen loskomen van de fossiele vernietigingsindustrie door er geld uit weg te pompen. Jij zet je bank toch ook op het juiste pad door de bankenbobo’s aan te moedigen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen? Als dat niet radicaal genoeg is voor jou, dan kan je nog altijd een andere bank zoeken. Men zegge het voort. (Behalve dan dat wij oproepen tot ‘radicalisering’ – alhoewel, misschien is dat wel de PR-strategie bij uitstek om desinvestering permanent tot nieuwsonderwerp te bombarderen).

Als je ondertussen staat te trappelen van ongeduld, dan is er op acht oktober Ecopolis met als thema Digital Together. Op dit treffen komt Kate Raworth spreken over haar boek Doughnut Economics, een zoektocht om op een rechtvaardige manier binnen planetaire grenzen te leven.

De activisten onder ons komen dankzij Climate Express aan hun trekken. Tijdens het verlengde Allerheiligen/Allerzielen – weekend wordt er van Brussel naar Bonn gefietst om de klimaattop bij te wonen, er te manifesteren voor een degelijk klimaatbeleid en om deel te nemen aan de directe actie Ende Gelände en zo via burgerlijke ongehoorzaamheid roet in het eten te gooien van de bruinkoolwinningsbonzen.

Daarnaast start het tweede jaar van onze opleiding Ecologische Filosofie en Politiek in Mechelen tijdens het eerste weekend van de herfstvakantie. Inschrijven kan nog steeds; nodig gerust geïnteresseerden uit. De continuïteit is bovendien verzekerd want ook volgend jaar nemen we voor een nieuwe zomerweek van twee tot acht augustus onze intrek in het Molenhuis; noteer de datum – en begin alvast te sparen bij de betere bank, uiteraard.

In deze hedonistische tijden wensen wij je een genotsvolle lezing toe.

Jonas Van der Slycken

Je kan de nieuwsbrief zomer 2017 als PDF bekijken of de artikels afzonderlijk lezen als blog-artikels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *