Vergeet vliegschaamte, schakel over op visschaamte

Vergeet vliegschaamte, schakel over op visschaamte

In 2019 klokte de wereldwijde broeikasgasjaarproductie af op zo’n 45 gigaton CO2-equivalent. Als we ons dat voorstellen als een kubus vol broeikasgas van 30 bij 30 bij 30 km zegt ons dat toch al iets meer dan dat abstracte cijfer. Elk jaar komt er dus zo’n bouwblok bij. Ze wordt groot hé, onze mondiale CO2-blokkendoos.

Enkele procentjes ervan komen van de sinds enkele decennia ingeburgerde gewoonte van ook weer enkele procentjes van de wereldbevolking om zich in een vliegtuig te laten vervoeren of snijbloemen uit Kenia te laten komen. Maar we hebben een grotere broeikasbron gevonden. Of liever, Nature heeft dat gedaan.

De stoere kettingen op de foto vormen een sleepnet. Industriële vissersboten schrapen daarmee de zeebodem af.

Deze efficiënte manier van vissen vangen heeft een vervelend neveneffect. Sedimenten vol koolstof worden losgewoeld. De uitstoot die dat veroorzaakt wint het van die van het wereldwijde vliegverkeer.

Wie zijn die booswichten die met zo’n woest geweld te keer gaan? Het zijn vissers uit China en Rusland maar ook uit correctere beschaafde democratische landen als Italië, Groot-Brittannië, Denemarken, Frankrijk en Nederland.

Jammer van al dat extra broeikasgas maar heel jammer ook voor het verlies aan biodiversiteit door de vernielde zeebodems. Het is vooral de schuld van de Chinezen, maar ja zij zijn ook met velen en zij eten ook graag vis.

Je hebt misschien al gelezen over de West-Afrikaanse vissers die ermee moeten stoppen omdat Chinese vissersschepen “hun” zee leeghalen. Wat zij ophalen wordt vermalen tot vismeel om aan Chinese kweekvis te voeren. Maar ook de Noren halen vismeel uit Gambia. Triest.

De vooruitgang staat niet stil. De Chinezen betalen miljoenen dollars voor de aanleg van een industriële vishaven in Sierre Leone. In Gambia draait al een Chinese visvoerfabriek. Stranden en natuur moeten wijken.

Je kan je hier verder in verdiepen door de artikels uit The Guardian en Trouw te lezen:

www.theguardian.com/environment/2021/mar/17/trawling-for-fish-releases-as-much-carbon-as-air-travel-report-finds-climate-crisis

www.trouw.nl/buitenland/een-chinese-industriele-vishaven-bedreigt-tropisch-paradijs-in-sierra-leone-dit-komt-in-een-beschermd-natuurgebied-hoe-kan-dat~be8f332b

www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/hoe-een-chinese-visvoerfabriek-in-gambia-schade-veroorzaakt~ba20a034/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *