Voor wie het nog niet wist

Voor wie het nog niet wist

Om de twee jaar publiceert het WWF het internationale Living Planet Report waarin de trends in de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de aarde worden weergegeven. Internationaal verdwijnt de biodiversiteit  (de Living Planet Index) met een onrustwekkende snelheid. Wetenschappers berekenen dat de populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën sinds 1970 een rampzalige daling kenden van 68%.

Het rapport wijst op de relatie tussen aftakeling van de natuur en het milieu en de uitbraak van virussen zoals COVID-19.

Deze index is niet nieuw, maar een nieuwe première is er wel met het eerste Living Planet Belgium rapport waaraan diverse onderzoeks- en kenniscentra en natuurverenigingen meewerkten. De balans van de Belgische biodiversiteit  tussen 1990 en 2018 die hierin wordt opgemaakt is licht positief (0,2% per jaar).

Het is wel te vroeg om te juichen, want er zijn onderling grote verschillen tussen soorten en tussen bijvoorbeeld natte gebieden, natuurlijke open omgevingen of een agrarische omgeving, kortom de habitat. Dit eerste rapport maakt het specifiek voor België mogelijk de situatie systematisch op te volgen.

Wie het hele rapport wil bekijken: https://lpr.wwf.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *