Voorwoord winterbrief 2018

Voorwoord winterbrief 2018

Waarde abonnee,

De klimaatmars Claim the Climate op 2 december in Brussel was met maar liefst 75.000 burgers een absolute en historische voltreffer! Binnen regering Michel II werd ‘klimaat’ prompt als een van de drie speerpunten naar voren geschoven. Het is nog af te wachten of er de komende maanden in lopende zaken of via parlementaire weg een deal(tje) gesloten kan worden voor het klimaat. Een mooie stap zou een klimaatbijdrage in de vorm van een tickettaks op vluchten kunnen zijn. De gele hesjes merken terecht op dat zij, het van diesel afhankelijke volk, uitgemolken worden terwijl de kerosine-elite – bij afwezigheid van enige belasting op vliegverkeer – gesubsidieerd wordt om haar centen te gaan tellen in belastingparadijzen of om de dagelijkse sleur te ontvluchten en even te bekomen op haar buitenverblijf in Toscane.

Deze wintereditie geeft duiding bij tal van actuele tendensen. Louis Mosar heeft het over de gele hesjes. Sacha Dierckx voelde het kriebelen om iets te schrijven over de grootste klimaatmars ooit. Samen met Brent Bleys schreef je redacteur een opiniestuk over het uitblijven van een gedegen en inhoudelijk postgroeidebat. Het eerste deel van Hendrik Schoukens’ tekst over rechten van de natuur verscheen in aardewerk, herfst. Hier kan je het vervolg lezen. Esmeralda Borgo vervolledigt deze wintereditie door te reflecteren over mogelijk toekomstig verzet. In haar opiniestuk vraagt ze zich af wanneer we de boeren in een geel hesje mogen verwachten. Stel je voor wat dit voor de milieu- en klimaatbeweging zou kunnen betekenen als gele hesjes, boeren en klimaatmanifestanten de krachten bundelen en allianties smeden om hun eisen verenigd op de politieke agenda te zetten.

Indien je ook in 2019 graag op de hoogte blijft van radicaal ecologisch aardewerknieuws, gelieve dan tegen 31 januari je abonnement te vernieuwen door € 15 (€ 20 voor onze lezers in het buitenland) over te schrijven op BE27 5230 8099 4873 met vermelding ‘abonnement aardewerk, naam abonnee, adres abonnee’. Zoek je nog een origineel en radicaal cadeau? Geef iemand het cadeau van haar/zijn leven door haar/hem te abonneren op aardewerk. Steunabonnementen of schenkingen worden eveneens verwelkomd zodat Aardewerk ook in 2019 de bakens kan blijven verzetten en burgers wezenlijk kan inspireren.

Andermaal een inspirerende lezing toegewenst en dat 2019 de sociaal-ecologische transformatie verder mag vormgeven. Liefst ook op politiek vlak. Het nieuwe jaar start met voldoende mogelijkheden om je stem te laten horen. Op 12 januari start de manifestation pour la justice migratoire aan het station Brussel-Noord, terwijl er op 2 februari  een nationale manifestatie voor een humaan asielbeleid plaatsvindt in Gent. Brussel verwelkomt op 27 januari zowel Geen Klimaatwet? Geen Wetstraat! als een vierde Rise for Climate. Volgens betrouwbare facebookbron mogen we daar voorlopig al elfduizend mensen verwachten. Zo’n opkomst komt neer op een tienvoud van de vorige edities. Dat belooft, je zou van minder moed krijgen!

Jonas Van der Slycken

nieuwsbrief@aardewerk.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *