“de ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen” van clarissa pinkola estés (1992)
Een klassieker uit de Jungiaanse literatuur die een ode brengt aan en voor het herstel pleit van de ‘wilde natuur’ van de vrouw. Aan de hand van sprookjes, mythen en verhalen uit de hele wereld graaft Clarissa Pinkola Estés naar de ‘ruïnes van de vrouwelijke onderwereld’. Ze stelt dat de ‘diepe natuur’ van de vrouw in de moderne wereld (verwijzend naar de moderniteit) verdrongen wordt: ze wordt gedwongen alles voor iedereen te zijn en zich te gedragen naar bepaalde (mannelijke) normen. Toch laat die natuur zich nooit helemaal wegduwen en kunnen we die opnieuw aanwakkeren en genezen. De traditionele psychologie heeft volgens haar doorgaans weinig te bieden over diepgaandere onderwerpen die belangrijk zijn voor de vrouw zoals het intuïtieve, seksuele, cyclische, creatieve, … Dergelijke verhalen kunnen daarentegen een helende werking en betekenis hebben voor veel vrouwen.
De auteur is een gerenommeerde Jungiaanse psychoanalytica, dichteres en cantadora (vertelster en bewaarster van oude verhalen) en dit boek werd een internationale bestseller.
Een echte aanrader voor wie kennis wil maken met een bijzondere discipline en interesse heeft in de raakvlakken tussen psychologie, feminisme, antropologie en ecologie.