TIPS OM TE LEZEN, TE BEKIJKEN (lente 2020)

TIPS OM TE LEZEN, TE BEKIJKEN (lente 2020)

Er is veel, zo veel… Bijna lukraak lichten we er enkele uit en aarzel niet, beste lezer om tips en suggesties te geven. Dit kan een website zijn die we ontdekten, een artikel of een boek dat we lezen, een theaterstuk of een beeld dat we bewonderden.

De Pest, La Peste (1947)

Door de corona-crisis het meest bekende boek van Albert Camus. In Nederland was het vermoedelijk de laatste maanden het meest verkochte (en gelezen) tweede handsboek. Het verhaal begint met dode ratten in een stad in Algerije De ratten als verspreiders van een ziekte en de vergelijking met vleermuizen vraagt niet veel fantasie. De mensen krijgen hevige krampen, builen en hoge koorts. De ziekte is zeer besmettelijk, niet te genezen en er is geen vaccin en de getroffenen moeten in quarantaine.  De arts, Rieux en centrale figuur in de roman, doet wat hij kan om de pijn te verminderen. Het zorgpersoneel en de crematoria draaien overuren. De gelijkenissen met de corona-crisis liggen voor de hand. Het is en blijft een beklijvend boek. Wie geen zin heeft in lezen en op een regenachtige avond geen activiteiten heeft gepland, kan kiezen voor het theaterstuk. Het (kritische) Theatergezelschap SKaGen (www.skagen.be) maakte in 2005 een theaterbewerking (La Merde) en zette de opname van de voorstelling online. Ze verwijzen naar de actualiteit. Je kan die nog altijd gratis bekijken op YouTube.

De tuin. Ontdek de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren.

Zij die het geluk hebben te wonen in een huis met een tuin, hebben de laatste maanden wellicht meer tijd doorgebracht in hun tuin dan ooit tevoren. Dit boek geeft een extra dimensie aan de tuinbeleving.

Peter Wohleben kennen velen door het verrassende en voor een breed publiek toegankelijk boek “Het verborgen leven van de bomen” dat ondertussen in diverse talen werd gepubliceerd. Wohleben zijn pen stond niet stil en diverse boeken volgden.  “De tuin” werd in 2019 vertaald. De ontdekkingstocht door de natuur kan in je eigen tuin beginnen. De planten worden bekeken in diverse seizoenen en net zoals in zijn andere boeken trekt Wohleben onze aandacht voor het ‘niet direct zichtbare leven’ zoals dat van de schimmels die ook in een tuin actief aanwezig zijn.

Hij helpt de lezer verborgen signalen te herkennen van de wind, de wolken, de planten en de dieren. Inderdaad behalve over planten bevat het boek veel informatie over alles wat kruipt, sluipt of vliegt in de tuin.

Climate, a new story

Recensie door Guy De Smedt.  Discussiestof verzekerd.

De meesten onder ons weten nog waar ze waren op 9/11. “Climate, a new story” van Charles Eisenstein deed me denken aan kerstdag 1980. Ik weet nog waar ik was toen de plotse dood van Louis Neefs het hoofdpunt was in het nieuws. Hij zou nooit meer “Laat ons een bloem” zingen.

Eisenstein vertelt het verhaal van “interbeing“: ik maak deel uit van de wereld en de wereld maakt deel uit van mij. Als de natuur verdwijnt verlies ik ook een deel van mezelf.  De titel misleidt, want het boek gaat amper over de klimaatproblematiek zoals ze in de media wordt voorgesteld. Eisenstein begint met wat hij het klimaatfundamentalisme noemt. Dat gaat zo: “We moeten 100% van onze inspanningen richten op het naar nul brengen van onze broeikasgasuitstoot. Pas wanneer we dat gevecht hebben gewonnen kunnen wij onze aandacht op andere problemen richten. Dus, vecht je mee met ons?” Met dit voorbeeld toont hij aan dat mensen ertoe worden aangezet om wij-zij te denken, offers te brengen en te vechten tegen een in dit geval onzichtbare vijand. Hij zet er een compleet ander verhaal tegenover. Hij beschrijft de natuur als een complex en veerkrachtig wezen. Laten we dat koesteren. Als we onze landbouwmethodes omgooien en onze exploitatie beperken kunnen we deze veerkracht gebruiken. De natuur zorgt immers zelf voor een stabiel klimaat dat broeikasgassen opslaat en woestijnvorming vermijdt. Door de natuur te willen controleren en naar onze hand te zetten maken we onze leefwereld kapot. We evolueren zo naar een wereld van beton waarin de technologie de hele biosfeer stuurt als een industriepark. Misschien overleeft de mens in zo’n wereld. Maar wie wil er zo leven?

(de vertaling van het boek heet “Klimaat, een nieuw verhaal” en verschijnt in augustus 2020).

Artworks for change : footing the bill

Een tentoonstelling: ook vanuit de huiskamer

Een bijzonder interessante website en ook gewoon mooi…

foto Nick Brandt

Art works for change vertrekt van de transformatieve kracht van kunst om bewustzijn te stimuleren, om dialoog te introduceren en acties te inspireren. Ze richten zich met hun kunst op de ernstige hedendaagse problemen, met een kritische visie op sociale en ecologische thema’s. Reeds bij het openen van de home-pagina word je overladen met prachtige beelden en foto’s.

In de eerste plaats organiseren ze reizende tentoonstellingen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken met telkens een combinatie van video-installaties, fotografie, maar evengoed traditionele schilder-en beeldhouwkunst.

Door de corona-lockdown was dit niet nu mogelijk. Het voorjaar 2020 moest de start zijn van de tentoonstelling : “Footing the Bill: Art and Our ecological Footprint”. Zoals de titel duidelijk aankondigt is deze tentoonstelling gericht op de dringende noodzaak om anders om te springen met de eindige resources van de aarde. Door de lockdown werd een mooi online-alternatief aangeboden. Met een eenvoudig video-filmpje wordt uitgelegd hoe je de tentoonstelling kan bezoeken en hoe je er interactief mee aan de slag kan gaan om verdiepend, reflectief of om meer actiegerichte informatie te krijgen met bijhorende filmpjes, ted-talks, vragen, antwoorden en gevolgen van je eigen keuzes…Een deel van de tentoonstellingen werd opgebouwd samen met diverse milieu-en natuurorganisaties met een eigen selectie van de werken en die typische accenten leggen.

Het loont de moeite om een kijkje te nemen of beter tijd voor te nemen, want er is zoveel te zien en online te beleven. Laat kunst die kracht geven, maar geniet ook!: www.artworksforchange.org/footing-the-bill  (voor de tentoonstelling) en algemeen: www.artworksforchange.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *