Zomerweek

Zomerweek

Elk jaar organiseert Aardewerk een Zomerweek: een combinatie van verdieping in een thema dat vooraf vastgelegd wordt en van vakantie in een aangename natuurlijke omgeving. Hier vind je alle informatie over de Zomerweek 2018.

Met Hannah Arendt op weg – Actieve hoop in crisistijd

Bérismenil, Het Molenhuis, 3 – 9 augustus 2018

We bevinden ons op een historisch moment in de geschiedenis van de westerse beschaving. De klimaatcrisis en de digitalisering van de arbeid schudden niet alleen de structuren van onze samenleving door elkaar, ze tasten ook de zin van ons bestaan aan. Het beleid loopt hopeloos achter, machteloos om de nodige maatregelen te nemen. Veel mensen willen daarom terug naar het verleden, muren bouwen, zich weer veilig voelen, de realiteit liever niet onder ogen zien en al zeker niet met de toekomst bezig zijn. Democratie en mensenrechten verliezen hun draagvlak omdat mensen niet meer geloven in het verhaal. Want wat samenlevingen tot samenlevingen maakt, aldus Philipp Blom in Wat op het spel staat, zijn de verhalen die ze over zichzelf vertellen. Vandaag zijn we toe aan het maken van een nieuw verhaal. Een wervend en revolutionair verhaal dat perspectieven creëert. Alma De Walsche zet tijdens de zomerweek het betoog van Philipp Blom uiteen.

We gaan als actieve burgers zelf op zoek naar zulke nieuwe wervende verhalen. Immers, wie zal die verhalen schrijven? Niet de politiek, dat is duidelijk. Ook de wetenschap niet, al doet ze pogingen ons nog meer van hetzelfde te doen slikken als oplossingen voor de problemen. We laten ons in deze zoektocht inspireren door Hannah Arendt (1906-1975), die als Jodin en getuige van de gebeurtenissen in het Europa van de jaren dertig en veertig, eveneens een zeer kritische periode in de geschiedenis, een hoogst originele en inspirerende politieke theorie formuleerde. Daarin verklaarde ze onder andere de zorg voor de wereld tot het middelpunt van de politiek. In haar analyse van de menselijke activiteiten ‘arbeiden – werken – handelen’ behoort het handelen in de vorm van maatschappelijk actief zijn, je bezig houden met de zorg voor de wereld, tot de kern van haar betoog. Dirk De Schutter gidst ons doorheen haar gedachtegoed.

De actieve hoop van Joanna Macy zal de methodische leidraad doorheen deze zomerweek zijn, op zoek naar dat nieuwe verhaal. Onmogelijk? Blom: “De geschiedenis is vol projecten die, tegen de achtergrond van hun tijd beschouwd, onmogelijk leken.” Maar: “Als voldoende mensen het geduld, het uithoudingsvermogen, de moed, de bereidheid tot versobering, de ironie, de hartstocht, de waakzaamheid, de menselijkheid en de solidariteit hebben, als ze weigeren op te geven, kan dat begin weer een stem worden die luid en overtuigend genoeg klinkt om een nieuw verhaal te maken. Wat staat er op het spel? Alles!”

Omgeving en programma

Locatie

We brengen deze week door in “Het Molenhuis” in Bérismenil vlakbij La Roche (zie www.moulindebellemeuse.be). Er kan ook gekampeerd worden.

Maaltijden

De heerlijke gezonde voeding tijdens de zomerweken is bijna legendarisch. Ook deze keer zorgen Tine en Katrien voor fantastische vegetarische maaltijden.

Kinderopvang

Kinderen horen bij de zomerweek. We voorzien een enthousiast en creatief programma voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

Formule

Tijdens de voormiddagen zijn er lezingen, gevolgd door een uitgebreide gedachtewisseling. De namiddagen zijn vrij. De avonden krijgen een lichter groepsprogramma.

Sprekers

Dirk De Schutter is literatuurwetenschapper en filosoof. Hij vertaalde (samen met Remi Peeters) zes boeken van Hannah Arendt (o.m. Totalitarisme en Het leven van de geest) en schreef Hannah Arendt: Politiek denker.

Alma De Walsche is actief gepensioneerde journaliste, met speciale interesse voor ecologie, filosofie en Latijns-Amerika.

Begeleiding: Jeanneke van de Ven.

Praktisch

Wanneer?

Aanvang: vrijdag 3 augustus 2018 om 12u.

Einde: donderdag 9 augustus om 15u.

Deelnameprijs?

Volwassenen € 450
Studenten € 300
Kinderen van 12 tot 18 jaar € 175
Kinderen van 2 tot 12 jaar € 125
Kinderen onder de 2 jaar € 50
Werkgeversprijs € 600

Hierin zijn begrepen de cursus, het logement en de maaltijden.

Aardewerk huldigt het standpunt dat de prijs geen belemmering mag zijn voor deelname. Voor kleine inkomens zoeken we samen een oplossing. Geef ons in dat geval een seintje (0485/965644 of info@aardewerk.be).

Inschrijving?

Inschrijven kan telefonisch op 0485/965644.

Of per mail naar info@aardewerk.be. Vermeld duidelijk je naam, adres en telefoonnummer, en namen en leeftijden van de kinderen.

Of via het inschrijvingsformulier Zomerweek op deze website.

Na inschrijving ontvang je enkele weken voor de zomerweek nog een brief met alle praktische informatie.

De inschrijving is pas definitief na storting van de deelnameprijs op rekening BE27 5230 8099 4873 (BIC: TRIOBEBB) van Aardewerk vzw met vermelding van ‘zomerweek 2018’.

Het coördinatieteam van de zomerweek 2018 heet iedereen van harte welkom!

Jelle, Werner, Niki en Jeanneke

Informatie over vorige Zomerweken vind je in ons archief