Zomerweek

Zomerweek

Elk jaar organiseert Aardewerk een Zomerweek: een combinatie van verdieping in een thema dat vooraf vastgelegd wordt en van vakantie in een aangename natuurlijke omgeving.

Zomerweek uitgesteld tot 2021

Beste Aardwerkers,

Het coronavirus blijft om zich heen grijpen en steeds meer begint daardoor ook het organiseren van groepsactiviteiten in de zomerperiode onzeker te worden.

Daarom hebben we tot onze spijt moeten beslissen om de Aardewerk Zomerweek 2020 niet te laten doorgaan.

Daarbij hebben we ons laten leiden door een aantal vragen. Zal het in augustus wel toegelaten zijn om mensen samen te brengen, en over hoeveel mensen zal dit dan gaan? Zullen potentiële deelnemers, na weken van social distancing, in augustus wel met vijftig mensen samen durven leven gedurende een week? En bovenal, zal de epidemie tegen dan voldoende uitgeraasd zijn om de deelnemers een veilige omgeving te kunnen bieden?

We waren al een flink eind opgeschoten in de organisatie van de zomerweek over “Democratie in tijden van klimaaturgentie”, en ook de huidige gebeurtenissen illustreren het spanningsveld tussen urgentie en democratie in onze samenleving. We schrappen deze zomerweek dus zeker niet, maar stellen hem uit naar augustus 2021.

We hopen jullie in goede gezondheid te mogen verwelkomen in 2021!

Het zomerweek-coördinatieteam.

Hieronder vind je de introductie van de zomerweek zoals die voorzien was (zonder informatie over de periode). Een jaar is nog ver dus alle inhoud is onder voorbehoud.

Democratie in tijden van Klimaaturgentie

met Peter Tom Jones, Dirk Holemans, Dirk De Schutter en Extinction Rebellion

uitgesteld tot 2021

Peter Tom Jones zet voor ons nog eens de urgentie  van het klimaatprobleem in de verf met de laatste wetenschappelijke bevindingen.

Dirk Holemans dacht en schreef al veel over democratie en burgerparticipatie. Wat zijn zijn gedachten in verband met de huidige urgentie?

Extinction Rebellion zoekt de grenzen van het protest en van burgerschap op en probeert ons en de politiek wakker te schudden met burgerlijke ongehoorzaamheid. De beweging heeft drie eisen, waaronder de invoering van een “burgerforum”. Wat is hun visie op het democratische vraagstuk?

Dirk De Schutter legt aan de hand van het ‘handelen’ van Hannah Ahrendt de vraag aan onszelf voor: hoe kunnen we op een aanvaardbare manier uit deze democratische knoop geraken? En wat is de valkuil van het totalitarisme in dit verband?

 

Peter Tom Jones
Dirk Holemans
Dirk De Schutter
Extinction Rebellion

Omgeving en programma

Locatie

We brengen deze week door in “Het Molenhuis” in Bérismenil vlakbij La Roche (zie www.moulindebellemeuse.be). Er kan ook gekampeerd worden.

Maaltijden

De heerlijke gezonde voeding tijdens de zomerweken is bijna legendarisch. Ook deze keer zorgen Tine en Katrien voor fantastische vegetarische maaltijden.

Kinderopvang

Kinderen horen bij de zomerweek. We voorzien een enthousiast en creatief programma voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

Formule

Tijdens de voormiddagen zijn er lezingen, gevolgd door een uitgebreide gedachtewisseling. De namiddagen zijn vrij. De avonden krijgen een lichter groepsprogramma.

Sprekers

Peter Tom Jones, Dirk Holemans, Dirk De Schutter en Extinction Rebellion.

Praktisch

Wanneer?

Aanvang: opnieuw te bepalen (in 2021)

Einde: opnieuw te bepalen (in 2021)

Deelnameprijs?

Volwassenen € 450
Studenten € 300
Kinderen van 12 tot 18 jaar € 175
Kinderen van 2 tot 12 jaar € 125
Kinderen onder de 2 jaar € 50
Werkgeversprijs € 600

Hierin zijn begrepen de lezingen, het logement en de maaltijden.

Aardewerk huldigt het standpunt dat de prijs geen belemmering mag zijn voor deelname. Voor kleine inkomens zoeken we samen een oplossing. Geef ons in dat geval een seintje (0485/965644 of info@aardewerk.be).

Inschrijving?

Nog veel te vroeg helaas gezien de zomerweek tot 2021 is uitgesteld.

Het zomerweek-coördinatieteam

Informatie over vorige Zomerweken vind je in ons archief