Bomen, dieren, anders bekeken…

Bomen, dieren, anders bekeken…

In de Ban van het Bos

 De laatste jaren is er binnen de biologie en de milieubeweging een groeiende aandacht voor de complexe communicatie- en overlevingssystemen en voor de rechten van planten en bomen. In de opleiding van Aardewerk besteden we er bijzondere aandacht aan en stellen we ons vragen over de rol en betekenis van een plantenethiek.

In deze mooie aflevering van VPRO Tegenlicht staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal en stelt men de vraag: hoe gaan we om met onze oeroude bomen, en kan dat niet anders?

We ontdekken hoe professor en bosbioloog Robin Wall Kimmerer, bomenonderzoeker Suzanne Simard, Pulitzerprijs winnares en bestsellerauteur Annie Proulx en akoestisch ecoloog Gordon Hempton in de ban zijn van het bos en mensen anders leren kijken naar bomen.

We reizen niet de wereld rond, maar zoomen in op Noord-Amerika. We leren vooral hoe de oorspronkelijke bewoners van het continent (voor de kolonisten) nauw in verbinding stonden met bomen en planten, en hoe we vandaag vanuit wetenschappelijke kennis weer anders omgaan met onze groene metgezellen.

Een aanrader voor wie kennis wilt maken met enkele prominente figuren en ideeën uit de bomenwereld.

Link naar de documentaire: www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/in-de-ban-van-het-bos.html

Zijn we wel geboren carnivoren

Waarom bekommeren we ons om het lot van Katje Lee maar halen we de schouders op wanneer koe nummer 80 de drijfgang van het slachthuis wordt ingejaagd? Thomas Detombe onderzocht voor Eos de dubbelzinnige relatie die wij hebben met dieren, en zoomt in op hoe de populaire Westerse cultuur kinderen voorbereidt op een leven als vleeseter.

Voor wie het hele artikel wil lezen: eostrace.be/artikelen/zijn-we-wel-geboren-carnivoren

Islamabad High Court Recognizes the Rights of non-human animals

 Het Nonhuman Rights Project (NhRP) is een Amerikaanse organisatie met als doel waar mogelijk de rechten van niet menselijke dieren te promoten.  In mei 2020 maakten ze een gerechtelijke uitspraak bekend van de Islamabad High Court in Pakistan waarin de erkenning van de rechten van niet menselijke dieren bevestigd wordt. De aanleiding van deze uitspraak kwam er na het indienen van een verzoekschrift over de situatie van verschillende diersoorten in gevangenisschap en in het bijzonder een aanklacht over een Aziatische olifant Kaavan die reeds meer dan 30 jaar in eenzame opsluiting vast zat in een zoo. De gerechtelijke uitspraak start met een reflectie over hoe COVID-19 de gelegenheid biedt aan mensen om na te denken over pijn en het leed van andere levende wezens door de “arrogantie” van de menselijke soort

Voor meer informatie en via doorklikken kan de volledige rechterlijke uitspraak geraadpleegd worden : www.nonhumanrights.org/media-center/media-release-5-21-20-islamabad-high-court-recognizes-animal-rights/

Voelen vissen pijn

In een artikel in De Grote Rede waden Michiel Perneel en Jan Seys, beiden medewerker bij Het Vlaams Instituut voor de Zee, doorheen decennialang wetenschappelijk onderzoek over de pijnzin bij vissen. Centraal in deze discussie staat de neocortex, dat deel van het brein dat bij zoogdieren een belangrijke rol speelt in de subjectieve pijnervaring. Maar, zo stellen de biologen: ‘Suggereren dat vissen geen pijn voelen omdat ze niet de juiste neuroanatomie hebben, is als beweren dat ballonnen niet kunnen vliegen omdat ze geen vleugels hebben.’

Voor wie het hele artikel wil lezen: http://www.vliz.be/groterede/magazine/51#de-grote-rede

The rights of nature

In het kader van de # World Environment Day, boden 11 11 11, Catapa, Bos+ en Broederlijk Delen een Webinar aan over de rechten van de natuur omdat ondertussen over heel de wereld activisten en organisaties zich hierrond verenigen. De sprekers kwamen dan ook uit verschillende delen van de wereld. Een van hen was Hendrik Schoukens en tijdens zijn lezing maakte hij het publiek attent op de bomen die als mede-eiser willen optreden bij de Klimaatzaak. Aardewerk stond dus ook even in de belangstelling.

De webinar kan nog bekeken worden: https://www.facebook.com/www11be/videos/277129686984387/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *