DOOD HOUT IN HET BOS, EEN VOORUITGANG?

DOOD HOUT IN HET BOS, EEN VOORUITGANG?

Volgens het Instituut voor Bos en Natuurbehoud  (INBO) telt het Zoniënwoud 20 beuken met een diameter van 120 cm en zelfs een boom van 150 cm. In de meeste oerbossen is zelfs een beuk met diameter van 120  cm al zeldzaam.  Sommige beuken hebben een lengte van 50 m en ze behoren tot de oudste beuken van de wereld. Eindelijk iets positiefs vermelden over onze bossen en volgens INBO zijn er nog redenen dat het de goede kant op gaat met de bossen in Vlaanderen.

Er zijn meer bomen die mogen dood gaan. Door de intensieve bosbouw kregen er slechts zeer weinig bomen de kans om dik te worden, gewoon dood te gaan en te blijven liggen. Dood hout is erg belangrijk voor de biodiversiteit. Het potentieel om de biodiversiteit te herstellen is blijkbaar groter dan verwacht. Het juichen om dit positief nieuws moeten we wel temperen. Van de 140.000 ha bos in Vlaanderen is 16 procent ouder dan 200 jaar. Slechts in ongeveer 3000 ha mocht de natuur haar gang gaan. Na het positieve nieuws, moeten we blijven roepen en verbetering eisen. De bosreservaten zijn op de goede weg, maar het zijn er veel te weinig en er blijven bijzonder veel bossen die geen enkele bescherming genieten. De politieke moed lijkt vooralsnog te ontbreken.

Wie het artikel hierover in Eos wil lezen:

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/hoera-er-gaan-weer-bomen-dood?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=Mail&utm_campaign=eos_67%3Facid%3Da13cd52c7f00dcd27a349cf8e5e0559e

Of wie liever wil wandelen in een oud bos met dikke bomen, ga dan naar het Zoniën-Meerdaalwoud, het Wijnendalbos in Torhout of het Grotenhout of Gierlese bos in de Kempen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *